Fitness-harrastaja söi kahdeksan lusikallista lisäravinnetta – joutui ensiapuun aivojen turvottua

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Lisäravinteiden käyttö on suosittua kehonrakentajien ja fitness-harrastajien keskuudessa. Niiden varomattomaan käyttöön voi kuitenkin liittyä riskinsä. Suosittua Youtube-tiliä pitävä lääkäri Bernard Hsu on tarjonnut varoittavan esimerkin siitä, kuinka tehonlisääjiä ei kannata käyttää.

Bernard Hsun kertoo videollaan JA-nimellä kutsumastaan fitness-videoita luovasta TikTok-käyttäjästä, joka oli päättänyt kokeilla tehonlisääjäjauheen nauttimisesta sellaisenaan ilman vettä. Jotkut uskovat sen lisäävän lisäravinteen tehoa, vaikka Hsun mukaan kyseessä on pelkkä myytti. TikTok-käyttäjä oli videollaan nauttinut yhteensä kahdeksan lusikallista ravinnejauhetta sellaisenaan.

JA oli salilla treenatessaan tuntenut olonsa huonovointiseksi. Jo ennen painojen nostamista hikoilleen JA:n sydämen lyöntitiheys kasvoi, hänen silmänsä pullistuivat ja hän kärsi voimakkaasta päänsärystä. Röntenkuva paljasti tajunsa menettämisen myötä sairaalaan toimitetun  TikTok-käyttäjä aivojen alkaneen turvota kallon sisällä ja vuotaa verta.

Bernard Hsun mukaan kerralla nautitun ravintolisän sisältämä runsas fenyylietyyliamiini sekä kofeiini ja painojen nostaminen olivat kohottaneet JA:n verenpaineen niin korkealle, että hän kärsi aivoinfarktista ja verenvuodosta. Lääkäreiden täytyi poistaa osia potilaan kallosta vähentääkseen sen painetta ja laskeakseen aivojen turvotusta. Hsun mukaan JA päätyi todennäköisesti sairaalaan juuri ennen kriittistä hetkeä, ja hän on sittemmin vaikuttanut toipuvan koettelemuksesta.