Nirvana-yhtye oikeuteen – syytetään tekijänoikeuden rikkomisesta bändipaidassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Nirvana-yhtyettä ei ole ollut enää vuosikymmeniin, mutta nyt bändiä vastaan on nostettu kanne tekijänoikeusrikkomuksesta. Taustalla on yhtyeen bändipaitaa koristava kuva.

Nirvanan bändipaitamallissa nähdään kartta Dante Alighierin Jumalainen näytelmä -runoelman Helvetin piireistä. Jocelyn Susan Bundyn mukaan yhtye käytti hänen isoisänsä, Charles-Wilfrid Scott-Gilesin luomaa kuvaa ilman asianmukaista lupaa. Kanteen mukaan Nirvana on käyttänyt kuvaa luvatta vuodesta 1997 alkaen, joskin kuvan kerrotaan esiintyneen yhtyeen paidoissa jo vuodesta 1989 saakka.

Nirvana oli taannoin samankaltaisen oikeusjutun keskiössä myös kanteen nostaneena osapuolena. Vuonna 2018 yhtye syytti muotisuunnittelija Marc Jacobsia ikonisen hymynaamalogonsa käyttämisestä tuotteissaan ilman lupaa. Geffen Records -yhtiön suunnittelija Robert Fisher puolestaa väitti hymynaamalogon olevan hänen luomuksensa.