Turkuun koronaviruksen pikatestejä – paljastaa tartunnan 15-30 minuutissa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronaviruksen vastaisissa toimissa on useissa maissa panostettu viime aikoina erityisesti pikatesteihin. Esimerkiksi Saksassa niitä on päätetty jakaa jopa kotitalouksiin. Turun Varissuon alueen asukkaat voivat käydä maksutta koronaviruksen pikatestissä Varissuon jäähallin parkkihallissa torstaina 6. ja tiistaina 11. toukokuuta kello 10.00–15.00. Pikatesti on tarkoitettu erityisesti oireettomille Varissuolla asuville.

Testiin voi mennä ilman ajanvarausta tai lähetettä. Testitulos valmistuu 15–30 minuutissa. Varissuon alueella on koko koronaepidemian ajan ilmennyt eniten koronavirustartuntoja Turussa. Suomi on saanut 250.000 laadukasta pikatestiä EU:n hätäapuvälineen rahoittamana lahjoituksena ja pikatestejä on jaettu sairaanhoitopiirien kautta terveydenhuollon yksiköihin.

– Haluamme vähentää alueen viruskuormaa ja todeta oireettomien mahdolliset koronatartunnat nopeasti, siksi käytämme seulonnassa pikatestejä. Kannustammekin kaikkia Varissuolla asuvia hakeutumaan pikatestiin testauspäivinä. Seulontatestaus on tarkoitettu erityisesti oireettomille, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi Turun kaupungin hyvinvointitoimialalta sanoo.

Turussa toteutettava oireettoman väestön seulonta on ensimmäinen Suomessa. Pikatestinäyte otetaan samalla tavalla nenänielusta kuin tavallinen koronatesti.