Hyvinkään taksit jäivät kiinni kartellista – sopivat ketkä ajavat taksitolpille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hyvinkään alueella toimivat taksiyrittäjät ovat jääneet kiinni kartellista. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan taksiautoilijat olivat sopineet, etteivät aja taksitolpille odottamaan kyytejä omien ajovuorojensa ulkopuolella. Virasto katsoo, että yrittäjien on lopetettava menettely kilpailulain vastaisena.

Taksiyrittäjät ovat keskenään kilpailevia yrityksiä ja heidän tulee itsenäisesti päättää muun muassa siitä, milloin he tarjoavat palveluitaan. Hyvinkään taksiyrittäjät olivat alkuvuonna 2017 laatineet herrasmiessopimuksen, jonka mukaan ajovuorojen ulkopuolella ajavat taksit eivät kirjaudu Hyvinkään alueen taksitolpille, eivätkä ota vastaan tolpille ohjautuvia tilauksia ja asiakkaita.

KKV on 6. toukokuuta antamassaan päätöksessä katsonut, että kyse on kilpailulaissa kielletystä kartellista ja on kieltänyt menettelyn jatkamisen. Lopettamismääräyksen tehosteeksi on asetettu uhkasakko, jonka suuruus on 1 700 – 17 200 euroa riippuen taksiyrityksen liikevaihdosta. Uhkasakko tulee asianosaisten maksettavaksi, mikäli KKV:n kieltoa ei noudateta.

Selvitysten aikana jotkut alueen taksiyrittäjistä ovat tuoneet esille, että KKV:n lainvastaiseksi toteama toimintatapa on jo lopetettu. Virastolle ei ole kuitenkaan toimitettu tästä riittävää näyttöä, ja siksi virasto katsoi tarpeelliseksi antaa määräyksen lopettaa menettely uhkasakon nojalla. Toiminnan paikallisuuden, asianosaisten liiketoiminnan vähäisen volyymin ja muiden menettelyn erityispiirteiden vuoksi KKV ei esittänyt markkinaoikeudelle, että se määräisi seuraamusmaksun kartellitoiminnasta.