WHO: Pitkät työviikot hengenvaarallisia – aiheuttavat satoja tuhansia kuolemia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liika työnteko voi koitua suorastaan hengenvaaralliseksi. Tämä ilmenee Maailman terveysjärjestö WHO:n ja Kansainvälisen työjärjestö ILO:n tuoreesta tutkimuksesta. Sen mukaan liian pitkät työviikot aiheuttavat vuosittain jopa satoja tuhansia kuolemia.

194 maassa kerättyihin tietoihin perustuvan tutkimuksen mukaan vuonna 2016 noin 745 000 ihmistä kuoli pitkiin työviikkoihin yhdistettyihin sairaskohtauksiin ja sydäntauteihin. Luku oli jopa 30 prosenttia suurempi kuin vielä vuonna 2020. WHO:n ympäristö- ja terveysosaston johtaja Maria Neiran mukaan yli 55 tunnin työskentely viikossa voidaan jo luokitella terveysriskiksi.

Eniten pitkiin työviikkoihin liitettyjä kuolemia tapahtui Kaakkois-Aasiassa ja Tyynenmeren seuduilla, kuten Kiinassa, Japanissa ja Australiassa. Suurimmassa riskissä ovat tutkimuksen perusteella miehet ja keski-ikäiset tai keski-iän ylittäneet, joita 72 prosenttia uhreista oli.

55 tuntia tai enemmän viikossa työskentelevien riski saada aivohalvaus oli 35 prosenttia suurempi ja sydänsairauteen kuolemisen riski 17 prosenttia suurempi kuin 35-40 -tunisia työviikkoja tekevillä. Kyseessä oli ensimmäinen pitkien työviikkojen vaikutuksia elinikään koskenut maailmanlaajuinen tutkimus. Reuters-uutistoimiston mukaan WHO on varoittanut tappavan työuupumuksen riskin saattavan vain lisääntyä koronapandemian myötä.