Verenluovuttajia tarvitaan nyt paljon – loppukevät on haastavaa aikaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Veripalvelu kertoo, että toukokuun loppu on verenluovutuksen kannalta haastavaa aikaa. Lämpenevät säät ja loppukevään kiireet saattavat viedä huomion. Sairaaloissa toiminta jatkuu kuitenkin normaaliin tapaan pitkälle kesään. Potilaat tarvitsevat kuun vaihteessakin 800 verenluovuttajan avun joka arkipäivä.

Lämpimät kelit ja alkava mökkeilykausi houkuttelevat ihmisiä ulos loppukeväästä. Verenluovutuksessa tämä näkyy hiljenevinä ajanvarauksina. Lisäksi muun muassa helatorstain ympärillä vietettävät vapaat ovat lisänneet verenluovuttajien tarvetta toukokuun muina päivinä, jotta potilaille saadaan toimitettua verivalmisteita tavalliseen tapaan.

Sairaaloissa verivalmisteiden käyttö on toukokuussa vielä normaalia tai jopa tavanomaista suurempaa. Siksi on tärkeää, että verenluovuttajat pysyvät aktiivisina myös kevätkiireiden keskellä. Ajan verenluovutukseen voi varata kotipaikkakunnan lisäksi myös esimerkiksi mökkipaikkakunnan luovutustilaisuuteen.