Veneen pohjan myrkkymaaleille rajoituksia: ”Nyt on hyvä hetki luopua”

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat veneilijäkansaa. Tuhansien järvien maassa liikutaan näppärästi vesistöjä pitkin ja samalla saamme kalastettua tuoretta ja terveellistä kalaa ruokapöytään. Veneen huoltamiseen käytettäviä maaleja on muokattu ympäristöystävällisempään suuntaan.

Kaikki myrkkymaalit ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja ne aiheuttavat pitkäaikaisia haittavaikutuksia ympäristössä. Myrkkymaalien sisältämät myrkylliset aineet ovat pysyviä, eivätkä ne hajoa luonnossa. Ne kertyvät sedimenttiin ja sataman maaperään.

– Nyt on hyvä hetki luopua myrkkymaalien käytöstä ja siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia menetelmiä. Myös vaihtoehtoisten menetelmien avulla voidaan tehokkaasti estää eliöiden kiinnittymistä veneen pohjaan. Samalla vältytään myrkkymaalien aiheuttamilta ympäristöhaitoilta, sanoo Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen.