Veripalvelu muistuttaa: Koronarokotus tai siitepölyallergia eivät estä verenluovutusta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Toukokuu on hiljaista aikaa verenluovuttajien keskuudessa, vaikka verta tarvitaan päivittäin jopa enemmän kuin tavallisesti. Ihmisiä saattaa askarruttaa siitepölyallergiat tai nyt menossa olevat koronavirusrokotukset verenluovutuksen yhteydessä.

Suurin osa allergioista tai niihin käytettävistä lääkkeistä ei estä verenluovutusta. Esimerkiksi kaikki siitepölynuhan, heinänuhan, pölyallergian ja eläinallergian hoitoon käytettävät nenäsuihkeet, hengitettävät keuhkolääkkeet, silmätipat ja antihistamiinivalmisteet ovat lääkkeinä sallittuja verenluovuttajalle. Varaa aika verenluovutukseen tästä.

– Korona-aikana verta voi kuitenkin luovuttaa vain, jos allergia pysyy oireettomana – lääkkeiden avulla tai ilman. Jos oireiden hoitoon tarvitaan voimakkaampia lääkkeitä, esimerkiksi kortisonitabletteja, kannattaa soveltuvuus veren luovuttamiseen tarkistaa etukäteen soittamalla Veripalvelun maksuttomaan infopuhelimeen, muistuttaa Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén.

– Toinen ihmisiä tällä hetkellä mietityttävä aihe ovat koronarokotukset. Koronarokotuksesta ei seuraa estettä verenluovutukseen. Jos tulee voimakas rokotusreaktio, esimerkiksi kuumetta tai kova särky, on odotettava kaksi vuorokautta oireiden päättymisestä ennen kuin verta voi luovuttaa, Castrén kertoo.