Oulu valittiin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroopan unioni valitsee joka vuodelle yhden tai useamman kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Vuoden 2026 kultuuripääkaupungin kunniatittelin sai Pohjois-Pohjanmaan maakuntakeskus Oulu. Valinnan teki yhdeksästä henkilöstä koostunut asiantuntijaraati.

Oulu tulee olemaan järjestyksessä 51. Euroopan kulttuuripääkaupunki. Tittelin saaminen on neljä vuotta jatkuneen työn tulosta, sillä Oulun kapunginvaltuusto haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Tittelistä kilpailivat myös Tampere ja Savonlinna.

– Oulun kaupungin ja omasta puolestani haluan lämpimästi kiittää Oulu2026-tiimiä tästä merkittävästä saavutuksesta ja neljä vuotta kestäneestä valmistelutyöstä. Oulu on todella iloinen tästä voitosta. Kulttuuripääkaupungin valmistelu jatkuu välittömästi. Kiitän myös kanssakilpailijoita Tamperetta ja Savonlinnaa reilusta ja hienosta kilpailusta, Oulun kapunginjohtaja Päivi Laajala kertoo tiedotteessa.

Kulttuuripääkaupungin tittelin myötä Oulussa nähdään erilaisia tapahtumia sekä projekteja, ja lisäksi se muun muassa lisää kaupungin kansainvälistä näkyvyyttä, turismia ja EU-tukea. Vuoden 2026 toinen kulttuuripääkaupunki tullaan valitsemaan Slovakiasta. Aikaisemmin tittelin ovat saaneet suomalaiskaupungeista Helsinki vuonna 2000 ja Turku vuonna 2011.