Suomen poliisi on määrännyt liian suuria sakkoja – laskurista paljastui bugi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihmisille on noin puolen vuoden ajan määrätty Suomessa liian suuria päiväsakkoja. Oikeusministeriön mukaan liian suurina määrättyjen sakkojen taustalla on ollut Verohallinnon sakkolaskurissa ilmennyt puute.

Liian suuria sakkoja on määrätty ihmisille 16. marraskuuta 2020 lähtien. Virhe on saattanut koskea 18-65 -vuotiaita henkilöitä, joiden sakon määräämisen perusteena käytettävät palkkatulot ovat olleet väintään 2 000 euroa kuukaudessa. Liikennevirhemaksuja ja rikesakkoja virhe ei ole koskenut.

Virheen taustalla on se, ettei verohallinnon sakkolaskuriin pomituissa tiedoissa ole ollut mukana työttömyysvakuutusmaksuja. Tyttömyysvaikuutusmaksu tulisi vähentää sakotettavan tuloista päiväsakkojen tarkkaa määrää laskiessa. Oikeusministeriön mukaan viranomaiset selvittävät parhaillaan tapausta ja tiedottavat jatkotoimista, eikä sakotettujen henkiöiden tarvitse ainakaan vielä ryhtyä itse toimenpiteisiin.