Ikealle 1,2 miljoonan euron sakot – vakoili työntekijöitä ja asiakkaita

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Huonekalujätti Ikean Ranskan haara on tuomittu 1,2 miljoonan euron sakkorangaistukseen. Syynä on vuosikausien ajan jatkunut työntekijöiden, työnhakijoiden ja asiakkaiden vakoilu. Noin 400 työntekijää koskenut vakoilu oli tapahtunut yksityistietoja, kuten pankkien tilitietoja tutkimalla.

Ranskan Ikean paljastettiin vuonna 2012 käyttäneen vakoiluun yksityisetsiviä ja poliiseja. Syytteissä yrityksen riskijohtaja Jean-Francois Parisin kerrotaan esimerkiksi halunneen selvittää, kuinka eräs työntekijä oli onnistunut hankkimaan uuden BMW:n. Vakoilulla kerättyjä tietoja käytettiin myös muun muassa ostoksia riitauttaneita asiakkaita ja liittoihin kuuluneita työntekijöitä vastaan.

AFP-uutistoimiston mukaan tuomioistuin tuomitsi Ranskan Ikean entisen pääjohtajan Jean-Louis Baillotillen kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 50 000 euron sakkorangaistukseen. Jean-Francois Paris tuomittiin puolestaan 10 000 euron sakkorangaistukseen ja 18 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Bailotten mukaan Paris oli lähettänyt yksityiselle turvallisuusyritykselle toistuvasti luetteloita henkilöistä, joihin yksityiselämään haluttiin perehtyä.

Yhteensä tapaukseen liittyen oli syytettynä 15 ihmistä Ikean johtoportaasta, poliisista ja yksityisestä turvallisuusyrityksestä. Ikean ruotsalainen emoyhtiö erotti useita Ranskan Ikean johtoportaan jäseniä tapauksen julki tulemisen jälkeen.