Näin ennaltaehkäiset murtoja – pidä talo asutun näköisenä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisi on tiedottanut viime aikoina lukuisista asuntomurroista. Kodeissa on saatettu käydä luvattomasti jopa keskellä päivää. Kesälomat ovat perinteisesti tuoneet kasvua murtojen määriin, kun ihmiset ovat kesälomalla usein poissa kotoaan.

Murtoja voi ennaltaehkäistä vaikeuttamalla asuntoon murtautumista ja tekemällä asunnosta epäkiinnostavan varkaalle. Kokosimme listan toimenpiteistä, joilla murtovarkaiden iskua voi pyrkiä välttämään jo ennakolta.

– Lukitse kaikki asunnon ovet ja ikkunat.– Käytä asunnon turvalukkoa.– Jos et ole varma, missä kaikki kodin avaimet ovat, vaihda lukot.– Valaise pihasi. Pidä valoja, jos asunto on tyhjillään. Varkaat valitsevat mieluummin hämärän kohteen.– Turvaudu naapuriapuun. Tyhjennetty postilaatikko ja tehdyt lumityöt viestivät siitä, että asunnossa on asukkaat paikalla.– Hanki hälytysjärjestelmä tai kameravalvonta.