Kuluttajaliitto: Suomalaisille miljoonia huijaussoittoja kuukausittain – älä soita takaisin ulkomaalaiseen numeroon

Digi · Terhi Piiroinen

Kuluttajaliitto selvitteli taannoin huijauspuheluiden yleisyyttä operaattoreilta. Ongelma paljastui odotettua laajemmaksi, sillä kuukausittain estetään jopa miljoonia huijaussoittoja. Ihmisten ei kannata mennä huijareiden asettamaan lankaan.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan huijaussoittoja on ollut liikkeellä runsaasti ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Huijauspuheluita saattaa olla hankala tunnistaa, sillä myös ulkomailta tulevia puheluita naamioidaan näyttämään suomalaisilta numeroilta.

Hälärisoitoissa eli niin sanotuissa wangiripuheluissa puhelin soi vain kerran tai pari. Niiden tarkoituksena on saada vastaanottaja soittamaan takaisin. Takaisin soittamisesta napsahtaa lisäeuroja laskulle, koska ne tulevat usein ulkomaalaisesta numerosta.

– Jos et odota puhelua ulkomailta esimerkiksi tuttavalta tai sukulaiselta, puhelu on lähes varmasti huijaus- tai markkinointipuhelu. Älä soita takaisin, toteaa Beurling-Pomoell yksiselitteisesti.

Kuluttajaliiton selvityksen mukaan DNA kertoo estäneensä viime joulukuun aikana ulkomailta tulleita, mutta suomalaisiksi numeroiksi naamioituja huijauspuheluita yli 700.000.

Lisäksi yhden soiton wangiripuheluita tuli joulukuussa merkittävä määrä etenkin Marokosta ja Lesothosta. Lesotholaisista numeroista tulleita puheluita estettiin joulukuun aikana 45.000 ja marokkolaisista numeroista soitettuja lähes 175.000.

– Yksi asia tulee kuitenkin aina olla kirkkaana mielessä. Älä koskaan kerro henkilötietoja, tunnuksia, salasanoja tai anna asennuttaa minkäänlaista ohjelmaa tai sovellusta omiin laitteisiin!