Kesäkuussa mitattiin ennätyshelteet – eniten hellepäiviä 60 vuoteen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kulunut kesä on ollut erityisen lämmin eri puolilla Suomea. Kesäkuussa hellepäiviä on jo laskettu enemmän kuin vuosikymmeniin, ja tulossa saattaakin olla yksi mittaushistorian kuumimmista kesistä.

Kesäkuussa on Forecan mukaan ollut 28. päivä mennessä jo 23 hellepäivää. Kyseessä on suurin hellepäivien lukumäärä ainakin vuodesta 1961 saakka säätietoja arkistoineiden Ilmatieteen laitoksen tilastojen sisällä. Toiseksi eniten kesäkuun hellepäiviä mitattiin vuosina 2020 ja 1999, jolloin niitä oli 21 kappaletta.

– Venäjällä on pyörinyt vahva korkeapaine, lännempänä Euroopassa on ollut matalapaineita. Näiden välistä Suomeen on päässyt pitkän aikaa lämmintä ilmaa etelästä ja kaakosta. Korkeapaine on pitänyt matalapainetoiminnan kurissa eli matalapaineet ovat joutuneet suuntaamaan kauas Jäämerelle tai etelämmäs Eurooppaan. Viileät, epävakaiset länsivirtaukset ovat pitkälti loistaneet poissaolollaan tämän kesän aikana, meteorologi Markus Mäntykangas selittää helteiden syitä.

Mäntykankaan mukaan kuluva kesä saattaa olla yksi historian kuumimmista paitsi Suomessa, myös laajemmin Euroopassa. Tuoreimpien sääennusteiden mukaan lämpimät säät jatkuvat myös heinäkuussa. Helleaaltojen todennäköisyyden kerrotaan kasvavan ilmastonmuutoksen vuoksi, vaikka Suomessa ilmiö tuntuukin eniten talvikuukausina.