Suomessa hämmästyttävä arkeologinen löytö – sauva jopa 4 000 vuotta vanha

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kanta-Hämeen Humppilassa on tehty maailmallakin huomiota saanut arkeologinen löytö. 1800-luvulla niityksi kuivatetun rautajärven rannan alueelta kaivettiin esiin 4 000 vuotta vanha käärmettä esittävä puinen sauva.

53 senttiä pitkä käärmesauva löydettiin noin puolen metrin syvyydestä turpeesta. Turpeen ansiosta esine oli säilynyt miltei hapettomassa tilassa täydellisenä tuhansien vuosien ajan. Sauvan valmistuksessa käytettyä puuta ja sen esittämää käärmelajia ei ole vielä tunnistettu, mutta tutkijat kuvailevat sen muistuttavan rantakäärmettä tai kyytä.

Turun yliopiston arkeologi ja tutkimuksen päätutkija Satu Koivisto kuvailee National Geographic -lehdelle yllättävän löydöksen antaneen arkeologeille miltei kylmiä väreitä. Tutkimuksen toinen kirjoittaja Antti Lahelma puolestaan spekuloi sauvan kuuluneen muinaiselle shamaanille.

Tutkijat ovat kuvailleet käärmettä esittävää esinettä harvinaiseksi löydökseksi Suomessa. Vaikka puusta, luusta, meripihkasta ja savesta valmistettuja käärmeitä löydetään toisinaan Itä-Baltiasta ja Ural-vuorilta, ovat ne muita eläimiä esittäviä esineitä harvinaisempia Pohjois-Euroopassa. Muut Humppilan Järvensuo 1 -alueen kaivauksista löytyneet muinaisjäänteet ovat pitkälti liittyneet kalastukseen.