Poikkeuksellisen lämmin kesäkuu nosti vesien lämpötilaa – koskia määrätty kalastuskieltoon

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallitus keskeyttää kalastuslupien myynnin neljään kalastuskohteeseen, joissa veden lämpötila on noussut lohikalojen kannalta kriittiseksi. Lupamyyntiä ei ole samasta syystä vielä koskaan aikaisemmin keskeytetty Metsähallituksen kohteilla.

Lupamyynti keskeytetään perjantaista 2.7. alkaen Viitasaaren Keihärinkoskella ja Kolima-Keiteleen koskireitillä sekä Heinäveden Karvionkoskella ja Kotalan koskilla Virroilla. Lupamyynti aloitetaan jälleen, kun vedet viilenevät. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran keskiviikkona 14. heinäkuuta. Tilannetta tarkkaillaan nyt myös muissa vesistöissä. Aiemmin hankitut luvat voi siirtää.

– Kun kalastaja vapauttaa rauhoitetun kalan, sen selviytyminen väsytyksen jälkeen on äärettömän epävarmaa lämpimässä vedessä. Kaloille aiheutuu pyynnistä ylivoimainen stressi, ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksesta sanoo.