Kuusiston linnan raunioista on kaiveltu matoja – muinaisjäännös pilalle

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Piikkiönlahden rannalla Kuusistossa, nykyisen Kaarinan kaupungin alueella sijaitseva Kuusiston linna oli Suomen katolisten piispojen linna ennen uskonpuhdistusta. Se määrättiin purettavaksi vuonna 1528.

Kuusiston piispanlinnan rauniot ovat kuitenkin verraton matkailukohde ja historiallisesti korvaamaton tietolähde Suomen historiasta. Linnan raunioilla on tehty ilkivaltaa vuosien aikana, mutta nyt siellä on kaiveltu matoja.

Maan kaivaminen vahingoittaa historiallisia kerroksia, joissa voi olla esimerkiksi muinaisia esineitä, linnan rakenteita tai siemenpankki. Linnanraunioiden suojeluarvo on suuri, sillä ne kätkevät sisäänsä korvaamatonta tietoa linnan ja aikalaisten vaiheista. Myös linnan alueen maaperä on suojeltu, ja siksi maan kaivaminen linnan alueella on ehdottomasti kielletty.