Viking Sallyn murhamysteerin oikeudenkäynti: Tanskalaismiehen murhasyyte hylättiin

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alettiin toukokuussa käsittelemään 30 vuotta vanhaa murhamysteeriä. Nykyään 51-vuotiasta tanskalaismiestä syytettiin oikeudessa saksalaisten Bettina Taxisin ja Klaus Schelklen kesällä 1987 tapahtuneesta murhasta. Hän oli rikoksen tapahtumahetkellä 18-vuotias partiolainen.

Nyt syytteet tanskalaista miestä kohtaan on hylätty. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjien teoria miehen syyllisyydestä perustui sihen, että syytetty oli ainoana henkilönä tekohetkellä tekopaikalla, hänellä olisi ollut yksin tietoa tekovälineestä ja hän olisi eri yhteyksissä kertonut tehneensä rikokset.

Käräjäoikeuden mukaan näyttämättä kuitenkin jäi että vastaaja olisi ollut ainoa henkilö jolla olisi ollut tilaisuus tehdä syytteessä kuvatut teot. Vastaajalla ei myöskään käräjäoikeuden mukaan ollut sellaista tietoa tekovälineestä, jota muut kuin tekijä eivät olisi tienneet. Hän ei myöskään tunnustanut rikoksia tavalla, jolla hänen syyllistyytensä tunnustaminen olisi tullut toteen näytetyksi tai todennäköiseksi.

Syyttäjä oli vaatinut oikeudenkäynnissä syyllisyytensä kiistäneelle miehelle elinkautista vankeusrangaistusta. Ylen mukaan tuomioistuin oli jo ennen syytteiden lukemista määrännyt vastaajan vuonna 2016 tekemän tunnustuksen hydäntämiskieltoon. Valtio velvoitettiin maksamaan hyvityksenä oikeudenkäynnin viivästymisestä vastaajan vaatimuksen mukaisesti 3 000 euroa.