Polkupyörävarkaudet huipussaan – sähköpyörät kiinnostavat rikollisia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Polkupyörävarkauksien kuumin sesonki on käsillä. LähiTapiolan vahinkotilaston mukaan pyörävarkauksia tehdään eniten kesäaikaan. Suurimmat varkausmäärät ajoittuvat kesä-syyskuulle, joista selkein piikki osuu heinä-elokuun viikonlopuille. Pyörävarkaudet kasvoivat viime vuonna 10 prosenttia.

Pyörävarkauksien määrään vaikuttaa niiden kysyntä Suomen markkinoilla. Sähköpolkupyörien yleistyminen näkyy varkaustilastoissa uutena ilmiönä. Koska varastettuja polkupyöriä ostetaan, rikolliset tarjoavat niitä myytäväksi. Myös varastetun pyörän ostaja saattaa syyllistyä rikokseen ja menettää ostamansa polkupyörän vastikkeetta.

-Polkupyörävarkauksien määrä kasvoi koronavuonna, vaikka rajaliikenne oli erityisen vähäistä. Tämä viittaa siihen, että Suomessa varastetut pyörät myös myydään Suomessa. Itse en ole esimerkiksi havainnut suurta Jopojen määrää naapurimaissa, sanoo asumisen turvallisuuden palveluiden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.