Sähköpotkulaudalla tapahtuneet onnettomuudet kuormittavat terveydenhuoltoa – alkoholilla usein rooli

Autot Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet kuormittavat terveydenhuoltoa erityisesti isommissa kaupungeissa. Erityisesti tämä näkyy Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan yöaikaan.

Husin osastonylilääkäri Arja Kobylinin mukaan sähköpotkulautoihin liittyvät onnettomuudet ylityöllistävät Meilanden pientraumapistettä. Lauantaina ja sunnuntain väliseen yöhön onkin tarvittu yksi lisäpäivystäjä. Sellaisen saaminen voi etenkin kesäkaudella olla hankalaa, sillä sairaanhoitajista on jo muutenkin valtakunnallinen pula.

Sähköpotkulautaonnettomuudet voivat STT:n mukaan myös viivästyttää muiden päivystyspotilaiden hoitoon pääsemistä. Lisäksi esimerkiksi vammojen jatkokontrollit, toimintakyvyn pysyvät haitat ja mahdolliset elämänmittaiset aivovammat aiheuttavat kustannuksia yhteiskunnalle.

Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Mikko Franssilan mukaan Taysin alueella tyypillisiä sähköpotkulautaan liittyviä vammoja ovat pään alueen ruhjeet, murtumat ja rannemurtumat. Alkoholilla on osuutta onnettomuuksiin enemmistössä tapauksia. Onnettomuusriskiä lisäävät humalatilan lisäksi yöajan hämäryys ja korkea ajonopeus.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka on kertonut pitävänsä keskiviikkona alan yritysten kanssa sähköpotkulautojen turvallisuuskysymyksiä. Voi-yhtiö on puolestaan tiedottanut alentavansa kokeiluluontoisesti potkulautojensa nopeuksia Helsingin ravintola-alueilla kello 23-06 välisenä aikana. Kansanedustaja Mia Laiho taas kertoi taannoin tehneensä lakialoitteen moottoroimattomien ajoneuvojen kuljettamiseen vaadittavasta promillerajasta.