Instagram-tilien kaappausyritykset nousussa – näillä vinkeillä suojaat omasi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Instagramissa on muiden somepalvelujen tavoin tärkeää pitää huolta omasta turvallisuudesta. Yhteisöpalvelun käyttäjiä on varoiteltu kasvussa olevista tapauksista, joissa tilejä on yritetty kaapata toisinaan ovelinkin keinoin. Salasanoja on muun muassa yritetty urkkia Instagramin nimissä lähetetyin yksityisviestein.

Instagram kertoo tuoreessa tiedotteessaan, ettei se koskaan lähettäisi käyttäjilleen yksityisviestejä. Sen sijaan huijarit saattavat lähestyä käyttäjiä esimerkiksi viestein, joissa heidän tilinsä väitetään olevan esto- tai sulku-uhan alla. Salasanaa ei kannata missään tapauksessa luovuttaa viestitse, vaan kyseisen kaltaiset viestit tulee heti raportoida Instagramille.

Instagramissa on suositeltavaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Se estää sivullisilta pääsyn tilille vaikka salasana olisikin ehtinyt jo vuotaa. Kaksivaiheisesssa tunnistautumisessa kirjautuminen vahvistetaan puhelinnumerolla tai erillisellä sovelluksella, ja pian sen voi suorittaa Instagramissa myös Whatsappin avulla.

Käyttäjiä on kehotettu pitämään sähköpostiosoitteensa ja puhelinnumeronsa Instagramissa ajan tasalla. Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa Instagram ilmoittaa käyttäjälle, jos tilille on yritetty kirjautua uudesta laitteesta. Ulkopuolisen kirjautuminen tilille on tällä tavoin mahdollista estää.

Instagram myös kehottaa pitämään silmät auki epäilyttävältä vaikuttavien tilien suhteen. Hakkeri- ja roskapostitileiltä vaikuttavat on suositeltavaa raportoida Instagramille.