Aurajoen melu häiritsee – viranomaiset suorittavat valvontaa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Eurooppalaiseen kulttuuriin kuuluu muun muassa ajan viettäminen vesistöjen, kuten kaupunkeja halkovien jokien varrella ja ääressä. Turun Aurajoki on suosittu kohde piknikeille ja ravintolailtoihin.

Aurajoen ympäristön asukkaat ovat kokeneet jo pitkään meluhaittaa etenkin yöaikaan esitettävästä musiikista. Valituksien perusteella on oltu yhteydessä toiminnanharjoittajiin. Viikolla 27 aloitettiin viranomaisyhteistyönä valvontakäyntikierrokset Aurajokirannassa.

Valvontaa on kohdistettu kello 22:00 jälkeiseen yöaikaan, jolloin suurimmat meluhaitat koetaan. Eniten haittaa on aiheutunut bassoäänistä, jotka kuuluvat asuntojen sisätiloihin. Arviointia on tehty pääosin aistinvaraisesti.

Toimijoita on huomautettu liian voimakkaasta melusta ja tarvittaessa pyydetty säätämään musiikin tasoa pienemmäksi. Valvonnan aikana on todettu, että ainoastaan pieni osa toimijoista mittaa melua omatoimisesti. Jokirannan alueella toimii parisen kymmentä toimijaa ja lähes puolella lähtömelutaso on ollut liian suuri.