HS: Rantavesien lämpötilat vaihdelleet rajusti – yksi hyväkin seuraus

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uimarantojen vesien lämpötilat ovat heitelleet rajustikin tämän kesän aikana. Pitkään jatkuneet helteet lämmittivät vesiä, ja esimerkiksi viime sunnuntaina veden lämpötila oli paikoitellen ilmaa lämpimämpää. Nyt myös rantavedet ovat viilentyneet ilman mukana.

Pääkaupunkiseudun rantavesien lämpötiloissa on Helsingin Sanomien mukaan ollut suuriakin vaihteluita. Eiranrannassa veden lämpötila on pudonnut alle 10 asteeseen, kun taas Rastilan uimarannalla se on pysynyt yli 20 asteessa.

Ilmatieteenlaitoksen meriasiantuntija Aleksi Arolan mukaan erot johtuvat rantojen erilaisista olosuhteista, sillä esimerkiksi lisääntynyt tuuli voi korvata lämmintä pintavettä viileämmällä.

Suomessa viilentynyt sää on johtanut myös positiiviseen ilmiöön, sinilevähavaintojen pienenemiseen. Etelä-Savon ELY-keskuksen tiedotteen mukaan sinilevää on Etelä-Savossa havaittu huomattavasti vähemmän kui helteiden aikaan. Myös Suomen ympäristökeskus on tiedottanut sinilevätilanteen rahoittuneen niin sisävesissä kuin merialueillakin.

Ilmojen on ennustettu jälleen lämpenevän ensi viikolla, ja samalla lämpenevät myös rantavedet. Aleksi Arolan mukaan uimavesien huippulämpötilat on kuitenkin todennäköisesti jo saavutettu tämän kesän osalta.