Oliko James Deanin auto kirottu? Väitetään tappaneen muitakin ihmisiä

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Nuoren kapinallisen, eli näyttelijä James Deanin, entinen auto on yksi maailman kuuluisimmista ajoneuvoista. Dean ajoi kuolemaansa johtaneen kolarin kyseisellä Porsche 550 Spider -autolla Kaliforniassa 30. syyskuuta 1955.

Deanin autoa alettiin kutsua lempinimellä Little Bastard. Osa ihmisistä näet vaistosi auton olevan muutakin kuin tavallinen kulkupeli. Deanin ystävä George Barris oli lisännyt auton perään numeron 130 ja kutsumanimen ”Little Bastard”, eli pikku paskiainen, kuten 24-vuotias näyttelijä oli halunnut.

James Dean tapasi sattumalta ystävänsä, näyttelijä Alec Guinnessin vain viikkoa ennen kuolemaansa. Guinness ahdistui Deanin komeasta Porschesta ja vaistosi ajoneuvon pahan auran ja varoitti miestä nousemasta autoon. Dean ei kuunnellut varoituksia ja kuoli seitsemän päivää myöhemmin.

Kertomustiedon mukaan ajoneuvoa ei pystytty enää korjaamaan entiselleen, mutta sen ehjiä ja arvokkaimpia osia myytiin eteenpäin. Kirous levisi ympäriinsä, kun ensin romua purkanut mekaanikko jäi auton alle. Hänen jalkansa murskaantui.

Deanin autosta irroitettu moottori kiinnitettiin kilpa-autoon, jonka kuljettaja menehtyi. Porschen arvokkaita osia siirrettiin myös kahteen muuhun kilpa-autoon, jotka molemmat joutuivat onnettomuuteen ja kuljettajat loukkaantuivat. Renkaat autoonsa ostanut joutui sairaalaan, kun ne puhkesivat yllättäen samanaikaisesti.

Lopulta auton jäljellä olleen rungon hankki Deanin ystävä George Barris, joka ryhtyi kierrättämään autoa poliisien kanssa kouluissa liikenneturvakampanjoinnin nimissä. Auto katosi trailereineen ja kuljettajineen yhden ainoan esityksen jälkeen Miamin ja Los Angelesin välille. Kirotun ”Little Bastard” -Poschen raadon olinpaikkaa ei tiedetä tänäkään päivänä ja se on ollut nyt kateissa yli 60 vuotta.

Volvon automuseo lupasi jo vuosia sitten auton rungon löytymisestä miljoonan dollarin suuruisen palkkion. Tällöin yksi mies kertoi tietävänsä Deanin turma-auton tarkan olinpaikan. Hänen mukaansa auto oli piilotettu Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan Whatcomiin rakennuksessa olleen valeseinän taakse. Autosta ei ole sen koommin kuultu, mutta siitä on rakennettu replikoita osista, joita ei ole kirottu.