Suomalainen piha on luksusta – kesällä vehreyttä ja kasvien hyötyjä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tutkimusten mukaan vihreä ympäristö lisää viihtyisyyttä, virkistää, alentaa stressiä, elvyttää, ylläpitää mielialaa sekä elämänhalua ja jopa parantaa. Jo muutaman minuutin oleskelu vihreyden keskellä alentaa verenpainetta.

Tutkimuksin on osoitettu, että muun muassa vastustuskykymme parantuu, kun altistumme mikrobeille monimuotoisessa ympäristössä. On myös tutkitusti totta, että sairastava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä kuin ympäristössä, josta näkymät ja pääsy luontoon tai viheralueelle puuttuvat.

Maisemasuunnittelijat ry kertoo, että pihasta voi tehdä kasvillisuuden hyötyjä tarjoilevan paratiisin. Puista saa suojaa ja koristekasvien rinnalla pihalla voi kasvattaa marjoja, yrttejä, vihanneksia, juureksia ja hedelmiä. Helpoimmillaan kasvit ovat monivuotisia ja tuottavat vaihtelua ruokapöytäämme vuodesta toiseen hyvin pienellä hoidolla.

Itse kasvatettu lähiruoka ja sen parissa puuhasteleminen tuottaa hyvinvointia pitämällä meidät liikkeessä. Juuri poimittujen yrttien, vihannesten ja marjojen tuoreus on makunautinto ja ilo, jota on vaikea päihittää, mutta se on elämys, joka on varsin helposti saavutettavissa.