Hakkeri-isku esti koronarokotusaikojen varaamisen – tekijät vaativat lunnaita

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronarokotusten jakaminen on kokenut hakkereiden vuoksi takaiskun Italian pääkaupungissa. Rooman Latiumin alueen terveydenhuollon tietojärjestelmään on sunnuntaista alkaen kohdistunut isku, minkä seurauksena uusien rokotusaikojen varaaminen ei ole onnistunut.

Terveydenhuollon tietokantaan kohdistuneen iskun uskotaan olevan niin kutsuttu ransomware-hyökkäys, jossa iskun kohteeksi joutuneelta vaaditaan lunnaita. NBC-uutissivuston mukaan miltei mihinkään tietojärjestelmän tiedostoista ei iskun jäljiltä ole päästy käsiksi. Järjestelmän palvelimia on jouduttu sulkemaan, jotta iskussa käytetty haittaohjelma ei pääsisi leviämään laajemmin.

Latiumin asukkaat eivät voi varata uusia aikoja rokotuksiin näillä näkymin useaan vuorokauteen. Hakkeri-isku ei kuitenkaan ole vaikuttanut jo varattuihin rokotusaikoihin. Kyberhyökkäyksen taustalla olevat tahot ja heidän motiivinsa eivät ole toistaiseksi tiedossa.