TAYS ja Tampereen kaupunki oikaisevat rokotekriittisten levittämiä valheita

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa koronarokotukset etenevät parhaillaan nopeasti, ja yhä useammalla on jo kahden rokotuksen sarja takanaan. Esimerkiksi Tampereella 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ovat käynnistyneet kouluilla. Sairaaloiden tilastojen perusteella kaksi rokotusta antaa merkittävää suojaa koronaviruksen aiheuttamaa vakavaa tautimuotoa vastaan, sillä sairaalahoitoa tarvitsevat ovat pääasiassa rokottamattomia. Samaan aikaan Suomessa on kuitenkin pieni ja äänekäs joukko rokotevastaisia, jotka levittävät valeuutisia sosiaalisessa mediassa ja jopa koulujen liepeillä.

Kuva: Twitter

Eilen illalla sosiaalisessa mediassa lähti leviämään erään rokotekriitikon Instagram Stories -palvelussa julkaisema video, jossa hän kertoi tunteikkaasti miten tamperelaisella koululla toteutetussa rokotuksessa parikymmentä oppilasta olisi saanut haittavaikutuksia ja osa jouduttu kuljettamaan ambulanssilla sairaalaan. Videolla ei kerrottu mitä koulua tarkoitettiin saati muutakaan yksilöivää tietoa tapahtuneesta. Tämän jälkeen selvisi nopeasti, että videon väitteet olivat perättömiä.

Yleisradion mukaan sekä Tampereen yliopistollinen sairaala TAYS että Tampereen kaupunki ovat molemmat vahvistaneet, että videolla esitetyt väitteet eivät pidä paikkaansa. Sairaalasta kerrottiin lisäksi, että video on aiheuttanut keskustelua myös sen sosiaalisen median kanavissa. Kouluterveydenhuollon ylilääkäri Tuire Sannisto kertoi Yleisradiolle, ettei nuorilla ole ilmennyt vakavia reaktioita. Viime päivinä on havaittu tapauksia, joissa rokotekriittiset ovat levittäneet valeuutisia myös koulujen liepeillä. He ovat jakaneet lapsille ja nuorille lentolehtisiä aiheesta.