Ruotsissa löytyi uusi virusvariantti – kaksi tartuntaa rokotetuilla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Koronaviruksen deltavarantista on kehittynyt uusi virusmuunnos, jonka nimi on E484Q. Deltamuunnoksen alavarianttia on löydetty Ruotsin Uppsalan alueelta. Uudenlaiseen virustyyppiin on sairastunut yhteensä kahdeksan ihmistä, joista kahdelle on annettu täysi koronavirusrokoteannos.

Toistaiseksi on epäselvää, kuinka tarttuva mutaatio on. Lundin yliopiston mikrobiologi Farshid Jalalvandin mukaan ihmisten ei vielä kannata olla huolissaan. Hänen mukaansa koronavirusrokote ei ole alunperinkään tarkoitettu kaikelta suojelevaksi voimakentäksi, vaan ihmisen omaa immuunipuolustusta vahvistavaksi piikiksi. Jalalvandin mukaan rokote suojelee paremmin tartunnoilta, vaikka ei estäkään viruksen tarttumista.

Hänen mukaansa nyt ei voida teeskennellä, etteivätkö uudet variantit vaikuttaisi myös rokotettuihin ihmisiin. Uuden E484Q-variantin piikkiproteiinin aminohapot ovat erilaiset kuin ihmisille annetuissa rokotteissa olevassa viruksen synteettissä geeniperimässä. Uuden variantin vuoksi vanhuksille suunnitellaan kolmatta rokotekierrosta. Kukaan uuden E484Q-variantin saaneista ei ole joutunut sairaalaan. Deltavruksen alamuunnos on saapunut Pohjoismaihin ilmeisesti Espanjasta tai Portugalista, Aftonbladet uutisoi.