Puintikausi on alkanut – vakava varoitus liikenteeseen

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaisilla maanteillä näkee tällä hetkellä tavallista enemmän maatalouskoneita. Osa ihmisistä tuskastuu hitaasti liikkuvista traktoreista. Maltti on valttia, sillä leveän ajoneuvon takaa ohittaminen vaatii aidosti turvallisen paikan.

– Traktoreiden kohdalla vaaran paikkoja ovat erityisesti risteykseen tultaessa kääntymiset ja ryhmittymiset, koska silloin nopeuserot muuhun liikenteeseen kasvavat suuriksi. Myös traktoreiden ja niihin kiinnitettyjen koneiden ohitustilanteet ovat haasteellisia heikon näkyvyyden ja suurten nopeuserojen vuoksi. Hitaan maatalouskoneen liittyminen muun liikenteen joukkoon on sekin yksi vaaran paikka, LähiTapiolan asiantuntija Matti Arvo valottaa tyypillisimpiä tilanteita, joissa sattuu onnettomuuksia.

Fiksu traktorinkuljettaja havainnoi liikennettä niin edessä kuin takana päin ja tuon tuosta pysähtyy tien viereen päästämään pitkäksi kasvaneen autojonon ohitseen.

– Traktorin kuljettajien olisi hyvä aina huolehtia, että ajoneuvon valot, heijastimet ja vilkut ovat kunnossa sekä puhtaita. Toisaalta kuljettajan kannattaa myös huolehtia omasta näkyvyydestään mahdollisimman hyvin eli että hän pystyy havainnoimaan muuta liikennettä, siis taustapeilien ja lasien tulisi olla puhtaita, Arvo neuvoo.

– Maatilayrittäjälläkin on oma, tiukka aikataulu omien töidensä vuoksi. Siksi liikenteessä olijoiden olisi hyvä muistaa, että traktorilla tai esimerkiksi puimurilla maantiellä ajava ei ole siellä tahallaan muuta liikennettä hidastamassa. Usein näissä tilanteissa tarvitaan malttia niin traktorin kuljettajalta mutta myös myös ennen kaikkea muulta liikenteeltä, Myyrä toteaa.