Israelin rokotekattavuus maailman kärkeä – korona leviää silti aiempaa ärhäkämmin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailmalla arvostettu akateeminen tiedelehti Science on julkaissut artikkelin Israelin koronavirustilanteesta. Maassa 78 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut kaksi rokoteannosta. Kolmas rokotekierros on alkanut.

Israel aloitti ensimmäiset rokotukset jo joulukuussa 2020. Maassa asuu 9,3 miljoonaa ihmistä ja heillä on vahva kansanterveysinfrastruktuuri. Järjestelmä seuraa tarkasti, kuinka hyvin rokotteet toimivat. Aluksi näyttikin, että koronavirus on saatu hallintaan ja muu maailma seurasi kateellisena sivusta.

Kuitenkin nyt maassa kärsitään maailman suurimmista tartuntaluvuista. Israelissa rekisteröidään 650 uutta tapausta päivittäin miljoonaa ihmistä kohden. Yli puolet on täysin rokotettuja ihmisiä, mikä korostaa Delta -muunnelman poikkeuksellista tarttuvuutta ja huolestuttaa terveysviranomaisia sekä asiantuntijoita rokotusten hyötyjen heikkenemisestä ajan myötä.

– Tämä on erittäin selkeä varoitusmerkki muulle maailmalle. Jos se voi tapahtua täällä, se voi tapahtua kaikkialla, sanoo Ran Balicer, Israelin suurimman terveydenhuoltoorganisaation (HMO) ja Clalit Health Servicesin (CHS) innovaatiojohtaja.

Virussekvenssiasiantuntija David O’Connor Wisconsinin yliopistosta sanoo, että Israelin tietoja on seurattava tarkasti. Hänen mukaansa maa tarjoaa ylivoimaisesti parasta ja oikeaa tietoa maailmassa. Scripps Researchin lääkäri-tutkija Eric Topol on samaa mieltä ja myöntää, että Israel toimii mallina koko maailmalle edelläkävijän asemassa. Lähes 60 prosenttia vakavasti sairaista koronaviruspotilaista on täysin rokotettuja.

– Yksi Israelin suurimmista uutisista on, että rokotteet toimivat, mutta eivät tarpeeksi hyvin, sanoo hallituksen koronatiimissä mukana oleva Uri Shalit. Hän on bioinformatiikan asiantuntija Israelin teknologiainstituutissa Technionista, Science raportoi.

Aiemmat tutkimukset viittaavaat siihen, että tehosteannoksilla voi olla merkitystä tautia vastaan taistelemisessa. Tutkijat ovat osoittaneet, että lisärokotteet aiheuttavat nopean vasta-aineiden nousun, joita tarvitaan nenässä ja kurkussa tärkeänä ensimmäisenä puolustuslinjana infektioita vastaan.

Israelin hallituksen päätös aloittaa 50-vuotiaiden ja sitä vanhempien kolmas rokotuskierros perustui terveysministeriön alustaviin tietoihin, jotka osoittivat, että kolme kertaa rokotetut yli 60-vuotiaat eivät joudu yhtä todennäköisesti sairaalaan kuin kaksi annosta saaneet. Myös rokotteen kolmatta annosta on kuvailtu haittavaikutuksiltaan pienemmäksi.

Biolääketieteen tietojen tutkija Dvir Aran Technionista muistuttaa, että ihmisten on käytettävä yhä kasvomaskeja ja riittäviä turvavälejä. Hän myös suosittelee kahden ensimmäisen rokotteen ottamista. Hänen mukaansa hyvinvointivaltioiden ei kuitenkaan kannata uskoa, että tehosterokotteet olisivat ratkaisu taudin selättämiseksi.