Pissaako kissa lattialle? Eläinlääkäri kertoo mistä voi olla kyse

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni lemmikinomistaja saattaa kuvitella kissan virtsaavan muualle kuin hiekkalaatikkoon ikään kuin osoittaakseen mieltään tai kostaakseen jonkin kokemansa vääryyden. Todellisuudessa lattialle, sohville tai sänkyyn virtsailu voi olla merkki niin stressistä kuin sairaudestakin, muistuttaa eläinlääkäriasema AlmaVet.

AlmaVetin eläinlääkärinä työskentelevä Julia kertoo Facebookissa klinikan saaneen kuluneella viikolla hoidettavakseen kuusi virtsatievaivoista kärsivää kissaa. Ongelmien taustalla voi olla esimerkiksi kissan ja toisen lemmikin välllä hiekkalaatikolla tapahtunut välikohtaus. Mikäli kissa on kokenut hiekkalaatikolla istuessaan jotain pelottavaa, voi koko hiekkalaatikko muuttua pelottavaksi paikaksi.

– Stressi voi laukaista ihan elimellisen sairauden – nimittäin virtsarakon steriilin tulehduksen (ns. idiopaattinen kystiitti). Myös mikä tahansa muu sairaus tai kipu voi aiheuttaa sisäistä stressiä ja siten laukaista virtsatieoireilun. Eikä tokikaan unohdeta suoraan virtsateistä kumpuavia ongelmia kuten virtsatieinfektioita, virtsakiviä tai kasvaimia, Julia kertoo.

Virtsatieoireileva kissa on tärkeää toimittaa eläinlääkärin tutkittavaksi. Syitä lemmikin epätavalliselle virtsailulle voi olla monia, eikä niitä tiedotteen mukaan kannata kuitata stressin tai varsinkaan kissan pahansuopaisuuden piikkiin.