Viranomaiset varoittavat: ”Älä käytä eläinten matolääkkeitä koronan hoitoon”

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on julkaissut varoituksen, joka koskee koronaviruksen potentiaalisesti vaarallista hoitoa kotikonstein. Viraston mukaan eläinten matolääkkeitä ei tulisi yrittää käyttää koronaviruksen aiheuttaman covid-19 -taudin hoitoon.

Mississippin osavaltion myrkytyskeskus on saanut hälyttävän määrän yhteydenottoja, jotka koskevat erityisesti eläinten loistartuntojen hoitoon käytettäviä ivermektiini-lääkevalmisteita. USA Today -lehden mukaan ainakin kaksi ihmistä on joutunut sairaalahoitoon syötyään kotieläimille tarkoitettuja matolääkkeitä. Ne voivat aiheuttaa ihmisille pahoinvointia, vatsakipuja, ihottumaa, neurologisiaongelmia ja vaarallisen maksatulehduksen.

– Et ole hevonen. Et ole lehmä. Oikeasti, lopettakaa tällainen, FDA twiittasi aiheeseen liittyen.

Invermektiinin potentiaaliin koronalääkkeenä on perehdytty jonkin verran, ja esimerkiksi Oxfordin yliopistossa asiaa tutkitaan parhaillaan. Toistaiseksi asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele käyttämään saatavilla olevia invermektiinilääkkeitä viruksen hoitoon kotiolosuhteissa.