Aloita kevyempi ruokavalio isänpäivän illallisesta – tässä ohje punaiseen ja maukkaaseen kalapataan

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Miehet ottavat yhä useammin osaa perheen ruokahuoltoon tai vastaavat siitä yksin. Tilastojen mukaan suomalaiset miehet syövät edelleen liian vähän kasviksia. Niitä tulisi nauttia puoli kiloa päivässä.

Paras lahja isälle on kasvisten käyttöön rohkaiseminen. Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee kasvispitoista kattausta isänpäivään. Pääruoaksi voi tarjoilla punaista kalapataa, mikä antaa mukavasti potkua viileään marraskuuhun.

Punainen kalapata

4 annosta

600 g kuhafileitä (tai muuta ruodotonta vaaleaa kalaa)

1 pieni (100 g) punainen paprika

1 kpl (100–150 g) salaattifenkoli (tai lehtiselleriä)

2 salottisipulia tai 1 tavallinen

1–3 valkosipulinkynttä

2 rkl rypsiöljyä

400 g tomaattimurskaa

1 rs 250 g kirsikkatomaatteja

1–2 kpl (70 g) maustekurkkua (tai kivettömiä oliiveja)

0,5 sitruunan mehu

0,25–0,5 tl vastarouhittua pippuria

0,5–1 kpl punaista mietoa chiliä tai veitsenkärjellinen voimakasta chilijauhetta

0,5 tl suolaa

0,5 tl jauhettua jeeraa (eli juustokuminaa)

1 tl paprikajauhetta

0,5–1 tl sokeria

pieni nippu sileää lehtipersiljaa

Viipaloi paprika ja salaattifenkoli valmiiksi, kuori ja hienonna sipulit ja kuullota padassa öljyssä. Lisää tomaattimurska, paprika, fenkoli ja viipaloidut tai rullatut kalafileet, kypsennä noin 10 minuuttia. Lisää tomaatit, kuutioitu kurkku (puolitetut oliivit), sitruunamehu ja mausteet ja jatka hauduttamista 10-15 minuuttia. Tarkista kypsyys, lisää silputtua lehtipersiljaa ja tarjoa lohkoperunoiden kanssa.