Pyörämatkailijan ei tarvitse olla himoliikkuja – valitse reitti kunnon mukaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Yleinen mielikuva pyörämatkailijasta lienee piukkoihin pyöräilyvaatteisiin verhottu timmi maantiekiitäjä, joka polkaisee Hangosta Utsjoelle ja takaisin ensimmäisen lomaviikkonsa aikana. Todellisuudessa pyörämatkailusta ja -matkailijoista on moneksi, eikä pyörälomailijan tarvitse olla himoliikkuja tai aktiivipyöräilijä

– Pyörämatkailu on suositumpaa kuin koskaan, eikä ihme, voihan asfaltin kutsuun vastata jokainen ikään, varallisuuteen, kokemukseen, kuntoon, varusteisiin, aikaan ja paikkaan katsomatta. Pyörämatkailu on toki myös kestävä ja koronaturvallinen tapa vaihtaa maisemaa, ja se onnistuu tänä kesänä helposti, sillä kaikki olennainen aiheesta on vihdoin koottu yhden sivuston alle, Pyöräliitto muistuttaa.

Pyöräliiton Vellu Taskila tietää, kun vauhti on maltillinen, tavallisen arkiliikkujan kunto riittää pitkälle, ja matkaan voi lähteä myös aivan tavallisella polkupyörällä ja varusteilla.

Samoilla linjoilla Pyöräliiton Taskilan kanssa on Pyörämatkailukeskuksen Henna Palosaari, asiantuntija kesäkuussa julkaistun Bikeland.fi-sivuston takana. Palosaaren mukaan pyörämatkailun suurin viehätys piilee siinä, että se sopii oikeasti kaikille, koska jokainen voi toteuttaa sitä tavallaan.

– Olennaista on, että matkan voi tehdä omannäköisekseen ja taittaa sitä omassa tahdissa. Kun aikataulussa on tarpeeksi ilmaa niin, että ajomukavuus säilyy, Jopollakin voi niellä vaikka tuhat kilometriä!, Palosaari nauraa.