Tutkimustulos: Kannabis yhteydessä nuorten itsemurhiin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan kannabiksen käyttö voi aiheuttaa nuorille muita enemmän itsetuhoisia ajatuksia ja itsemurhayrityksiä. Kannabiksen käyttö korreloi itsemurha-aikeita, vaikka nuorella tai aikuisella ei raportoitu masennusta.

National Institute on Drug Abuse (NIDA) -instituutin tekemän tutkimuksen mukaan kannabiksen runsaampi käyttö ei suoraan aiheuta itsetuhoisuutta. Siinä ei myöskään todistettu, että itsetuhoinen henkilö käyttäisi enemmän kannabista. Tutkimustulos kuitenkin paljastaa huolestuttavan trendin, jota on syytä tutkia enemmän.

– Vaikka emme voi todistaa, että kannabiksen käyttö aiheutti tässä tutkimuksessa havaitun lisääntyneen itsemurhaisuuden, nämä löydökset niiden välisestä yhteydestä edellyttävät lisätutkimuksia etenkin, kun otetaan huomioon nuorten aikuisten suuri itsemuratodennäköisyys, vanhempi tutkija ja NIDA:n johtaja Nora Volkow sanoi lehdistötiedotteessa.

– Kun ymmärrämme paremmin kannabiksen käytön, masennuksen ja itsemurhan välisen suhteen, lääkärit pystyvät tarjoamaan parempaa ohjausta ja hoitoa potilaille.

Tutkimuksessa seurattiin 280.000 masennusjakson viime vuonna sairastanutta 18–35-vuotiasta. Lähes päivittäin kannabista käyttäneet saivat huomattavasti enemmän itsetuhoisia ajatuksia kuin he, jotka eivät polttaneet ollenkaan tai olivat pilvessä hyvin harvoin. Itsemurhariski on suurempi naisilla.

Itsemurhat ovat yleisin kuolinsyy amerikkalaisilla nuorilla. Kaikkien päihteiden käyttö vaikuttaa aivokemiaan ja kehittyville aivoille se voi olla kohtalokasta.