WhatsApp ei ole niin yksityinen kuin luulit – moderaattorit voivat lukea viestejäsi

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Facebookin omistamaa WhatsAppia mainostetaan usein yksityisenä ja turvallisena pikaviestisovelluksena sen päästä päähän -salauksen ansiosta. Tuoreen raportin mukaan sovellus ei kuitenkaan ole aivan niin yksityinen, kuin moni kuvittelee.

WhatsAppilla on käytössään ainakin tuhat viestiliikennettä seuraavavaa moderaaattoria. Heillä on Propublican raportin mukaan mahdollisuus lukea yksityisiä keskusteluja. Viestit voivat päätyä moderaattorien nähtäville, mikäli niistä on tehty ilmoitus.

Käyttäjien raportoimat viestit seulotaan ensin tekoälyn toimesta. Mikäli tekoäly määrittelee viestien sisältävän mahdollisesti esimerkiksi laittomaksi tai roskapostiksi luokiteltavaa materiaalia, siirtyvät ne ihmismoderaattorien tarkasteltavaksi.

Raportoidun viestin lisäksi he näkevät myös neljä sitä edeltävää viestiä. Se, että raportoidut viestit saattavat päätyä ihmismoderaattoreiden tutkittavaksi, ei ole varsinaisesti uutta tietoa. Monille on kuitenkin tullut yllätyksenä se, että myös neljä edellistä viestiä käydään läpi.

Facebook kertoo Gizmodo-sivustolle moderaattoreiden voivan lukea viestejä, sillä ne nähdään ilmoituksen tekijän ja WhatsAppin välisinä yksityisviesteinä. Yhtiön mukaan ilmoituksen tekijä tekee tietoisen päätöksen jakaa tiedon Facebookin kanssa, eikä viestien valvominen ole siksi ristiriidassa päästä päähän -salauksen kanssa.