Ensi viikolla vietetään hävikkiviikkoa – roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa

Koti & Asuminen Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa vietetään 13.-19. syyskuuta perinteistä hävikkiviikkoa. Silloin ihmisiä kannustetaan vähentämään ruokahävikkiään ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla ja säilyttämällä ruokaa toisin.

Maa- ja Metsätaloustuottajaien Keskuliitto MTK:n mukaan kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Nelihenkisen perheen tapauksessa roskiin päätyy ruokaa vuodessa jopa 500 euron edestä. Määrää olisi kuitenkin mahdollista vähentää arjen valinnoilla.

Hävikkia kehotetaan vähentämään esimerkiksi suunnittelemalla ostokset ja ruoat ennakkoon. Parasta ennen -merkinnän ylittäneitä tuotteita ei välttämättä tarvitse vielä heittää pois, kun taas viimeinen käyttöpäivä -merkintä viittaa päivämäärään, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen käytettäväksi viimeistään. Ruoanlaitosta jäljelle jääneet tähteet voi hyödyntää esimerkiksi leivonnassa.

Kotitalouksen lisäksi ruokahävikkiä syntyy elintarviketeollisuudessa, kaupassa ja ravintsemuspalveluissa, kuten ravintoloissa ja kouluruokaloissa. Lisää tietoa ruokahävikistä ja keinoista ehkäistä sitä jaetaan hävikkiviikkojen verkkosivuilla.