Israelin terveysviranomaiset: ”Varauduttava neljänteen rokotekierrokseen”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Israelin kansallisen pandemiatyöryhmän johtaja, Salman Zarka, on sanonut, että maassa varaudutaan jo neljänteen koronavirusrokotekierrokseen. Hänen mukaansa virus on tullut jäädäkseen ja siihen tulee varautua rokotteen tehosteannoksilla jokaisen aallon ja variantin aikana.

Israelin terveysministeriön kanssa maan edistyksellisintä rokoteohjelmaa johtava Salman Zarka sanoi The Times Of Israelin mukaan, että seuraavaa, eli neljättä tehosteannosta, voidaan muokata paremmin ja se auttaa suojautumaan COVID-19-virusta aiheuttavilta SARS-CoV-2-viruksen uusilta muunnelmilta, kuten erittäin tarttuvalta Delta-variantilta. Hänen mukaansa rokotteen tuottamat vasta-aineet vähenevät nopeasti kehossa, joten tehosteannoksia annetaan ihmisille jatkossa säännöllisesti.

Zarka toivoo, että neljäs rokotekierros käynnistyy vuoden 2021 lopulla tai vuoden 2022 alussa. Israel on ensimmäisenä maana antanut kolmannen rokotteen kaikille yli 12-vuotiaille, jotka ovat saaneet kakkosrokotteen yli viisi kuukautta sitten. Viikko sitten uutisoitiin, että 2,5 miljoonaa israelilaista oli saanut kolme rokotetta. Maa aloitti ensimmäiset rokotteet jo vuoden 2020 loppupuolella, paljon ennen muita maita.

Israelin terveysministeriö ilmoitti viime viikolla myös, että käytössä oleva koronapassi sallii pääsyn tiettyihin kokoontumisiin ja julkisiin paikkoihin rokotetuille tai koronaviruksesta toipuneille – tosin se vanhenee kuusi kuukautta sen jälkeen, kun haltija on saanut toisen tai kolmannen rokotteen ja viitaten siihen, että neljäs annos voidaan antaa kuuden kuukauden kuluessa. Maassa on todettu viikon aikana keskimäärin 8.100 tartuntaa päivässä ja tartuntatilanne on yksi maailman pahimmista suuresta rokotekattavuudesta huolimatta.