Suomen yötaivaalla näkynyt valoilmiö herätti ihmetystä – tästä oli kyse

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yötaivaalla nähtiin toistain ja perjantain välisenä yönä yllättävä valoilmiö. Taivaalla liikkui hieman kello 23 jälkeen kirkas valo, jota seurasi vaalea vana. Näky herätti ihmetystä monissa yötaivaalle katseensa kohottaneissa suomalaisissa.

Ilmiöstä tehtiin useita ilmoituksia tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään. Valoilmiön taustalla oli Ursan mukaan venäläisen Sojuz-raketin laukaisu. Raketti laukaistiin Arkangelin alueella sijaitsevasta Plesetskin kosmodromista.

Sojuz-2.1v -raketti toimitti kiertoradalle venäläisen Kosmos-2551 -tiedustelusateliitin. Yötaivaalla kirkkaana loistanut näyttävä valoilmiö ikuistui useiksi viraalina sittemmin levinneiksi kuviksi. Se näkyi myös Aurora Holidaysin Utsjoen revontulikameran Youtube-videolla 23:07 eteenpäin.