Helsingissä voimakas räjähdys – syy yhä mysteeri

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monissa Helsingin kaupunginsosissa säikähdettiin lauantai-iltana voimakasta pamausta. Noin kello 23:45 kuulunut räjähdyksen ääni kuultiin muun muassa Oulunkylässä, Kumpulassa, Käpylässä, Arabiassa, Kulosaaressa ja Meilahdessa. Ääntä on kuvailtu kumeaksi ja hieman ukkosen jyrähdystä muistuttavaksi.

Räjähdyksen äänen on epäilty syntyneen esimerkiksi meteorista. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipalloryhmän jäsen Jarmo Moilanen on kuitenkin kertonut Iltalehdelle, ettei kyseessä ole todennäköisesti meteori tai meteoriitti. Tulipallon aiheuttama yliäänipamaus olisi hänen mukaansa kuulunut huomattavasti kauemmas.

Voimakkaan äänen aiheuttajaksi on tarjottu myös sotaharjoitusta, hävittäjän ylilentoa tai rähähdystä rakennustyömaalla. Puolustusvoimat ovat kuitenkin ilmoittaneet, ettei pamaus liity heidän toimintaansa. Myös valmisteilla olevan pikaraitiotien Raide-Jokerin tiedottaja on kertonut medialle, ettei äänen tiedetä johtuneen heidän yötöistään.

Tavallisesta poikkeavaa ei ole Ylen mukaan huomattu myöskään Seismologian insituutin taholta, ja äänen liittymistä Venäjän Zapad-sotaharjoituksiinkin pidetään erittäin epätodennäköisinä. Pamauksen alkuperä vaikuttaakin jäävän toistaiseksi edelleen mysteeriksi.