Hävikkiviikko käynnissä: ”Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä”

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Parhaillaan käynnissä olevan 13.–19.9.2021 järjestettävän Hävikkiviikon tarkoituksena on ohjata ihmisiä järkevämpään kuluttamiseen. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Kotitalouksien ostamasta ruoasta noin kuusi prosenttia päätyy roskiin.

– Kotitalouksien ruokahävikki johtuu useimmiten suunnittelemattomuudesta, tilanteiden muuttumisesta, keittiötaitojen heikkoudesta ja viitseliäisyyden puutteesta. Tähteitä ei osata tai haluta hyödyntää ja parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä. Suunnittelemattomuuden seurauksena kaupasta ostetaan liikaa ruokaa, jolloin kaikkea ei ehditä hyödyntää ennen ruoan pilaantumista, kampanja luettelee.

Lähes joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskakoriin. YK:n ja EU:n tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä 50 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii jokaisen ruuantuottajan, yrityksen, kaupan, ravintolan ja kuluttajan panostusta.