NASA lähettää mönkijän Kuun etelänavalle – miehitettyjä lentoja valmistellaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASAn suunnitelmissa on lähettää astronautteja Kuuhun vielä tämän vuosikymmenen aikana. Sitä ennen kiertolaista tutkimaan lähetetään luotaimia ja kulkijoita, kuten Viper-mönkijä.

Viper-mönkijä on tarkoitus laukaista Kuun etelänavalle vuonna 2023. SpaceX-yhtiön Falcon Heavy -raketin kantaman, noin 430 kilon painoisen kulkijan tarkka määränpää sijaitsee Nobile-kraaterissa. Tavoitteena on etsiä vesijäätä poraamalla Kuun pintaa.

Viper-mönkijällä NASA pyrkii kartoittamaan, mistä alueilta vesijäätä ja muita mahdollisia luonnonvaroja voitaisiin kerätä. Tästä olisi apua NASAn suunnittelemissa miehitetyissä lennoissa. Vedestä puolestaan voitaisiin erotella polttoaineena käytettävää vetyä ja happea.