THL: Näille ryhmille kolmas rokoteannos – ei alle 30-vuotiaille miehille

Terveys · Tim Isokivi

Tällä hetkellä Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut noin 59 prosenttia väestöstä. Pian osalle suomalaisista tarjotaan myös kolmatta rokoteannosta. Terveyden ja huvinvoinninlaitos THL on julkaissut kunnille asiaan liittyvän ohjeistuksen.

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmannen rokoteannoksen immuunipuutteisille henkilöille ja niille, jotka saivat rokotuksen ensimmäisten joukossa 3-4 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu ensilinjassa koronapotilaiden hoidossa, näytteenotossa ja hoivakodeissa työskentelevä terveydenhuoltohenkilöstö.

Kolmannen annoksen voi antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Nyt tehosterokotusta tarvitseviin, lyhyellä annosvälillä rokotettuihin ryhmiin kuuluu noin 85 000 ihmistä.

Alle 30-vuotiaille miehille ei sen sijaan toistaiseksi tarjota kolmansia rokoteannoksia. mRNA-rokotteen saaneilla on ilmennyt keskimääräistä enemmän sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskiä. Tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia myös nuorilla miehillä, ja oireita saaneet ovat yleisesti toipuneet hyvin.