Saako nuhaisen lapsen viedä päiväkotiin? Uusista ohjeista tulossa ongelmia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Moni vanhempi on ollut helisemässä korona-ajan suositusten kanssa, jossa nuhaista lasta ei saa viedä varhaiskasvatukseen. Osa vanhemmista on käyttänyt lapsiaan koronavirustesteissä ja lääkärillä, mutta eivät välttämättä ole saaneet negatiivisesta testistä huolimatta viedä lapsiaan päivähoitoon, koska nenästä on valunut räkää. Lastenlääkärit tietävät, että kaikilla lapsilla valuu nenä jossain vaiheessa syksyn ja kevään välillä.

Nyt THL on muuttanut ohjeistustaan. Monen mielestä uusissa ohjeissa on aiempaa enemmän tulkinnan varaa. Esimerkiksi allergioista ja herkästi valuvasta nenästä kärsivät lapset eivät ole aiemmin päässeet varhaiskasvatuksen piiriin ilman negatiivista koronavirustestiä ja lääkärintodistusta. Nyt ohje on, että rokotettujen vanhempien lasta ei tarvitse viedä koronavirustestiin, mutta hän ei myöskään saa mennä päivähoitoon oireisena. Ennen koronaa lapsi tulkittiin kipeäksi ainoastaan hankalassa flunssassa, johon liittyi usein kuumetta. Nyt pelkkä nenän valuminen riittää kotihoidon syyksi.

– Lieviä oireita voi hyvin jäädä seuraamaan kotioloihin ilman testaamista. Oireet ovat lieviä, kun lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin esimerkiksi nuhaa, kuumetta tai yskää. Perheen ulkopuolisia kontakteja tulisi kuitenkin välttää, kunnes oireet ovat selvästi helpottaneet, THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi kertoi tiedotteessa.

Lasten kotihoidon järjestäminen rasittaa perhettä ja työnantajia. Osa vanhemmista on joutunut ottamaan lapsen nuhaisen nenän vuoksi sairauslomaa. Osa yrittää sukkuloida esimerkiksi etätöiden ja lastenhoidon kanssa, kunnes voimavarat ovat finaalissa multitaskaamisesta. Uuden ohjeistuksen mukaan lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun hän on selvästi paranemassa, vaikka oireet eivät olisikaan vielä kokonaan väistyneet. Vanhemmat pelkäävät, että varhaiskasvatuksen henkilökunta käskee nuhaisen lapsen takaisin kotiin, koska ohjeet ovat epämääräiset. Eräs äiti kertoo hakeneensa lapsensa kotiin päiväkodista, koska hänellä valui ulkoilun ja itkun jälkeen nenästä räkää. Vaarana on, että ohjeita tulkitaan mielivaltaisesti.

– Tuoreessa infektiossa on aina syytä jäädä kotiin, mutta kun oireet selvästi vähenevät ja lapsi on virkeä, voi hän palata kouluun tai päiväkotiin. Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronassa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena jatkuva pieni nuha tai yskä muuta asiaa, Sarvikivi kertoo.

Sitä ei THL:n ohjeissa kuitenkaan määritellä, voiko lapsi mennä takaisin hoitoon negatiivisen koronavirustestin jälkeen, jolloin on todistettu, että hän ei sairasta koronavirusta ja nenä voi valua muista syistä kuten allergiasta. THL suosittelee, että alle 12-vuotias viedään koronavirustestiin seuraavissa tilanteissa: 1. Lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen laboratoriossa varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. 2. Lapsella on oireita, ja perheessä on rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai henkilöitä, joiden immuunisuoja koronaa vastaan on puutteellinen. 3. Lasta hoitava lääkäri arvioi testin tarpeelliseksi.