Stara allergia

Lifestyle Ohhoh! Terveys

Teini sai kulmaväristä allergisen reaktion – järkyttävä seuraus!

Australialainen Tylah Durie halusi värjätä kulmakarvansa ja ripsensä kotioloissa kestosävytteellä. 16-vuotias neitokainen noudatti tarkkaan pakkauksessa olleita ohjeita. Hän unohti kuitenkin sen tärkeimmän: Allergiatestin tekemisen.

Daily Mail uutisoi australialaisen teinin värjänneen kulmat ja ripset tummemmaksi 1000 Hour’s Eyelash and Brow Dye -nimisellä tuotteella. Kaikki sujui normaalisti väriainetta levittäessä. Hän antoi sävyn vaikuttaa kymmenen minuuttia ja huuhteli värin pois. Puolen tunnin kuluttua hänen silmiään alkoi kutittaa.

Tylah Durie ei tiennyt olevansa hengenvaarallisesti allerginen väriaineiden valmistuksessa käytetylle p-Fenyleenidiamiinille. Hänen olisi pitänyt tehdä allergiatesti 48 tuntia ennen värjäämistä. Tytön silmät turposivat umpeen ja hän kuvaili tunnetta Daily Mailille kuin luomien alla olisi ollut kourallinen hiekkaa.

Durie toimitettiin sairaalaan. Hänen ripsensä putosivat ja kulmakarvojen iho kärsi kemikaalien aiheuttamista palovammoista. Lääkäreiden mukaan teini olisi voinut jopa kuolla reaktioon tai sokeutua pysyvästi.

'My eyes blew up like huge balloons and I was screaming' 😱

Publié par Daily Mail Australia sur lundi 13 février 2017

Terveys Viihdeuutiset

Näin saatat tietämättäsi pahentaa allergiaa

Suuri osa ihmisistä kärsii jonkin asteisesta allergiasta siite- ja huonepölyjä kohtaan. Moni myös pahentaa omaa allergiaansa tietämättään ja syö esimerkiksi sellaisia asioita, jotka lisäävät pölyn aiheuttamaa allergista reaktiota entisestään.

Health-lehden mukaan esimerkiksi raa’an omenan, cantaloupen ja tomaatin syöminen voimistavat allergista reaktiota. Myös piilolinssien käyttäminen voi voimistaa silmien arkuutta, kirvelyä ja vuotamista, koska pölyhiukkaset tarttuvat piilolinssien pintaan herkemmin kuin paljaaseen silmään.

Stressi pahentaa heinänuhaa, minkä lisäksi myös alkoholin nauttiminen säännöllisesti aiheutti naisille 78 prosenttia todennäköisemmin tukkoisen nenän. Erilaiset tuoksut kuten parfyymit ja tuoksukynttilät voivat ärsyttää hengitysteitä entisestään ja pahentaa tukkoista oloa.

Karheat materiaalit saavat siitepölyn ja huoneessa leijailevan pölyn tarttumaan itseensä, minkä vuoksi muun muassa villapaitojen käyttäminen voi pahentaa allergiaa. Pöly tarttuu tekstiilien lisäksi myös ihoon ja hiuksiin, minkä tähden suihkussa tulisikin käydä ennen nukkumaan menemistä sen sijaan, että pesisi itsensä vasta aamulla.