Vakava varoitus: Hirvikolarien riski nyt suurimmillaan – näin toimit onnettomuustilanteessa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Hirvionnettomuuksia tapahtuu ympäri vuoden, mutta selvästi eniten onnettomuuksia tapahtuu syyskuusta joulukuuhun yltävällä jaksolla. Jokainen autoilija voi itse pienentää onnettomuusriskiä omalla ajokäyttäytymisellään. Traficom muistuttaa, että tarkkana kannattaa olla erityisesti aamu- ja iltahämärän aikana ja hirvistä varoittavien liikennemerkkien ilmoittamalla alueella.

Jos joudut hirvionnettomuuteen, niin varoita muuta liikennettä, soita 112 ja huolehdi loukkaantuneista. Mikäli loukkaantunut eläin pakenee metsään, niin merkitse onnettomuuspaikka. Muista kuitenkin, että karhuun tai villisikaan törmätessä ei saa nousta autosta. Eläin voi olla loukkaantuessaan hengenvaarallinen.

– Käytä hätävilkkuja, kun havaitset onnettomuuspaikan, hiljennä ajonopeuttasi ja pysäköi ajoneuvosi pientareelle. Pue yllesi huomioliivi ja vie varoituskolmio 200–300 metrin päähän onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Hälytä paikalle lisäapua hätänumerosta 112 tai 112 Suomi -sovelluksesta ja huolehdi loukkaantuneista, Suomen Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Pasi Uurasmaa neuvoo.