Putosiko läheisesi digikelkan kyydistä? Nyt heille on avattu ilmainen palvelu

Digi · Terhi Piiroinen

”Minä en semmoisiin hömpötyksiin koske”, sanoi vaari kahvipöydän ääressä tarkoittaen nykyaikaista digitekniikkaa. Usein vanhusten haluttomuus netinkäyttöön johtuu yksinkertaisesti siitä, että he kokevat digiasiat vieraaksi ja vaikeaksi. Vanhustyön keskusliitto muistuttaa, että monella paikkakunnalla tarjotaan ilmaiseksi digitukea.

– Tukea kannattaa kysyä esimerkiksi paikallisesta kirjastosta, viranomaisilta, pankista ja eläkeläisyhdistyksistä. Jokaisella palveluntarjoajalla on velvollisuus opastaa palvelunsa käytössä, eli esimerkiksi Kelasta ja Verosta pitää löytyä opastusta. Digilaitteiden ja -palveluiden käyttäminen on monelle tänä päivänä välttämätöntä. Toki asioiden hoitaminen on vielä mahdollista myös perinteisemmillä keinoilla, mutta moni hoituu rivakammin diginä, Vanhustyön keskusliitosta vinkataan.

Yksi apu voi löytyä SeniorSurf-sivustolta. SeniorSurf rohkaisee ikääntyneitä ihmisiä tarttumaan tietokoneisiin ja nettiin. Opetella voi itsekseen tai vaikka sukulaisen tai naapurin opastuksella. Ostakaapas vaarille isänpäivälahjaksi kännykkä ja viekää kurssille, niin saatte jo ennen joulua ensimmäisen videotervehdyksen tervaskannolta.