Ilmavoimien Ruska 21 -harjoitus alkaa – näkyy ja kuuluu eri puolilla maata

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ilmavoimat järjestää 4. lokakuuta alkaen Ruska 21 -nimellä tunnetun pääsotaharjoituksen. Harjoitukset näkyvät ja kuuluvat eri puolilla Suomea. Ruotsin ilmavoimien kanssa totetutettavassa harjoituskokonaisuudessa on mukana noin 50 lentokonetta ja yhteensä 3 300 henkilöä.

Harjoituksen ilmaoperaatioihin liittyy lentotoimintaa matalilla korkeuksilla ja 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Harjoituksissa käytetään myös koneiden omasuojajärjestelmään kuuluvia soihtuja ja silppuja, jotka voivat näkyä kirkkaina valoilmiöinä ja aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Ruska 21 -harjoituksessa käytössä on 11 tukikohtaa eri puolilla Suomea. Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohdat ovat Rissala ja Pirkkala. Puolustavan joukon F/A-18 Hornet -hävittäjät tunkeutuvat liikkuvan taistelutavan mukaisesti myös Savonlinnan, Varkauden, Kokkola-Pietarsaaren, Seinäjoen ja Kajaanin lentokentille sekä Vieremän maantietotukikohtaan.

Hornetien lisäksi mukana harjoituksissa on muun muassa Hawk-suihkukoneita, Maavoimien NH90-kuljetuskopteri ja Rajavartiolaitoksen Dornier Do 228 -valvontakone sekä Ruotsin JAS 39C/D Gripen monitoimintahävittäjä ja valvonta- ja taustelunjohtokone Argus. Ruska 21 jatkuu lauantaihin 9. lokakuuta saakka.