Tutkimus Pfizerin koronarokotteesta: ”Teho laskee jo kahdessa kuukaudessa”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tiedejulkaisu New England Journal of Medicine on esitellyt kaksi tutkimusta, joissa on tutkittu Pfizerin BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotteen vasta-ainetasoja. Tutkimukset toteutettiin Israelissa ja Qatarissa. Nyt julkaistut tutkimukset tukevat väitteitä, joiden mukaan jopa täysin rokotetut ihmiset tarvitsevat varotoimia tartuntoja vastaan.

Pfizerin Covid-19-rokotteen tarjoama immuunisuoja laskee nopeasti ja merkittävästi. Teho heikkenee noin kahden kuukauden kuluttua. Sen sijaan rokote antaa edelleen suojaa vakavia sairauksia, sairaalahoitoa ja kuolemaa vastaan. Tutkimus osoitti myös, että luonnollisen koronavirustartunnan jälkeen rokotettujen ihmisten immuniteetti kestää kauemmin.

– Kaiken kaikkiaan tutkimuksestamme ja muista analyyseista kertyvät todisteet osoittavat, että pitkäaikainen humoraalinen vaste ja rokotteen tehokkuus aiemmin tartunnan saaneilla henkilöillä olivat parempia kuin kahden rokoteannoksen saaneilla, tutkijat kirjoittivat.

Tutkijoiden mukaan rokotusten tehon heikkeneminen on merkki siitä, että maiden tulisi valmistautua uusiin korona-aaltoihin. Monessa maassa on ryhdytty antamaan kolmatta rokotekierrosta ja sen tehoa päästään tutkimaan vasta myöhemmin.

– Nämä havainnot viittaavat siihen, että suuri osa rokotetuista väestöistä voi menettää suojansa tulehduksia vastaan ​​tulevina kuukausina, mikä ehkä lisää uusien epidemia-aaltojen mahdollisuuksia, tiedemiehet arvioivat CNN:n mukaan.

Maailman terveysjärjestö WHO on lisännyt hiljattain uuden selotuksen koronavirustautiin. Google palkkiin ilmestyneen tekstin mukaan kyseessä on tarttuva tauti, jonka aiheuttaja on SARS-CoV-2-virus.

– Suurin osa koronavirustautiin sairastuvista ihmisistä saa vain lieviä tai kohtalaisia oireita, eikä heidän tarvitse hakeutua hoitoon. Jotkut kuitenkin sairastuvat vakavasti ja tarvitset sairaalahoitoa, WHO määrittelee.

Google