Tarkastus paljasti: Laittomat muurarit rakensivat ala-astetta Lauttasaareen

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin kaupungin asuntorakennustyömailla on parhaillaan käynnissä hanke, jossa kaupungin asuntotuotanto, Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto tekevät yhteisiä valvontakäyntejä harmaan talouden torjumiseksi. Lauttasaaren ala-asteen peruskorjaustyömaalta löytyi Rakennusliiton toimitsijoiden tarkastuskäynnillä seitsemän työnteko-oikeudetonta valkovenäläistä muuraria.

– Yhteensä työmaalla oli noin 80 työntekijää, joista työnteko-oikeudettomia oli siis lähes 10 prosenttia, Rakennusliiton sopimusalavastaava Toni Malmström kertoo.

Työmaan pääurakoitsija on Consti Korjausrakentaminen Oy. Työmaalla alun perin urakoinut muurausyritys kertoi Malmströmille, että työmaan olosuhteet eivät mahdollistaneet urakan aloittamista aikataulun mukaan. Urakka vaihtui tuntitöihin, ja pian nekin piti keskeyttää. Sitten muurausurakoitsija vaihdettiin toiseen, pääurakoitsijan mukaan joustavampaan.

Laki vaatii pääurakoitsijalta ulkomaalaisten työntekijöiden työlupien tarkistamista, kun työntekijä on ulkomaalaisen yrityksen palveluksessa. Rakennuttajalla – tässä tapauksessa Helsingin kaupungilla – on oma vastuunsa siitä, että tämä toteutuu. Sekä Rakennusliitto että työnantajajärjestö Rakennusteollisuus RT suosittelevat työlupien tarkistamista myös suomalaisten yritysten palveluksessa olevilta ulkomaalaisilta harmaan talouden torjumiseksi. Osapuolet ovat kokeneet pistokäynnit hyödyllisiksi.